Studenti III i IV godine Tehnološkog fakulteta, sa odsjeka Inženjerstvo zaštite okoline, 25.04. i 26.04. 2017. godine obavili su terensku nastavu predvođeni sljedećim akademskim osobljem: Dr. sc. Franc Andrejaš,  vanredni profesor, Dr. sc. Vedran Stuhli, docent, Mirnesa Zohorović, MA, viši asistent i viši laborant Ljilja Bojanović, dipl.ing.teh..

U utorak 25.04. posjetili smo  preduzeće  ALBA ZENICA d.o.o. koje pruža usluge na polju sakupljanja, transporta i zbrinjavanja otpada, uređenja zelenih površina i sl.

 

 

U ovom preduzeću imali smo priliku vidjeti i postrojenje za spaljivanje animalnog otpada, koje zbrinjava otpad iz klaonica, a kao osnovno gorivo koristi otpadno drvo, te kao dodatno gorivo - plin.  Radi po potrebi, a kad je u pogonu, proizvodi i više nego dovoljno energije za zagrijavanje kompletnog pogona.

 

Poslije obilaska ALBA-e, obavljena je posjeta Regionalnoj sanitarnoj deponiji Mošćanica, u Zenici, koja zbrinjava otpad sa područja cijele regije na ekološki prihvatljiv način, u skladu sa zakonom i propisanom tehnologijom za upravljanje čvrstim otpadom.

 

 

 

 

Nakon produktivno iskorištenog dana na redu je bio odlazak na zeničko izletište Bistričak, gdje smo proveli večer i noć. Uz lijepu atmosferu i druženje, dokazali smo da služba može biti i družba, te da predstavljamo složnu i kompaktnu grupu koja će prijateljstva stvorena na Fakultetu očuvati i održavati i nakon okončanja svog studija.

 

 

 

Terenska nastava nastavljena je narednog dana u maglajskoj tvornici papira Natron-Hayat. Imali smo priliku vidjeti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i sistem za recikliranje papira, ali fotografija odavdje nema, jer je fotografiranje unutar kruga fabrikje zabranjeno. Žaleći se na neprijatan miris u krugu tvornice, od radnika smo čuli da je dobro dok se tvornica ¨osjeti¨ jer to znači da ona radi, a samim time i da će oni dobiti naknade za svoj rad.

Mi, studenti, naučili smo da nas čeka sličan posao, posao koji možda i ne miriše najljepše, ali zbog toga smo tu i sretni smo što ćemo imati priliku da stvorimo bolju i zdraviju okolinu za buduće generacije.