STRUČNA POSJETA STUDENATA TEHNOLOŠKOG FAKULTETA USMJERENJA HEMIJA I INŽENJERSTVO MATERIJALA

Dana 14. Decembra 2017. godine studenti Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Odsjeka Hemija i inženjerstvo materijala su bili u stručnoj posjeti zajedno sa predmetnim nastavnicima Dr.sc. Zahida Ademović i Dr.sc. Amra Bratovčić.
Studenti su imali priliku posjetiti 3 reprezentativne fabrike u Gračanici koje se bave proizvodnjom plastičnih materijala i to:
Terassit Insulation – proizvodi proizvode toplinske izolacije (rezane ploče od ekspandiranog polistirena, EPS ambalaže).
Plastex – predstavlja proizvodno preduzeće za preradu polimernih materijala i izradu fleksibilne ambalaže osnovano 1986. godine. Proizvodi vrećice PEHD, PELD i PELLD, tripleks vrećice i folije, streč folije, reklamne rekvizite, ezikete, itd.)
Plamingo d.o.o. je vodeća firma u sektoru brizganja i kromiranja plastičnih dijelova za autoindustriju, industriju kućanskih aparata, sanitarnu galanteriju i industriju namještaja. Danas je ona jedna od prepoznatljivih europskih firmi u sektoru kromiranja plastičnih dijelova.
Plamingo ima vlastiti portfolio koji sačinjavaju:
– Izrada alata i brizganje plastike
– Kromiranje ABS plastike (krom, saten, zlato, brušeni nikl i krom)
– Veleprodaja i maloprodaja kompletne opreme za kupatila.
Trenutno ima 210 zaposlenih i preko 98% svoje proizvodnje izvoze u 23 zemlje svijeta, a najveći procenat izvoza je u slijedeće zemlje: Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija, Francuska, Slovačka, Hrvatska, itd.