News & Events
Posjeta studenata odsjeka Prehrambena tehnologija pogonima prehrambene industrije Osječko-baranjske županije
- Datum objave/izmjene: 15/04/2025. godine

Studenti četvrte godine odsjeka Prehrambena tehnologija su 10. i 11.04.2025. godine, zajedno sa profesorima i asistentima, bili u stručnoj posjeti pogonima prehrambene industrije Osječko-baranjske županije.
Tom prilikom su obišli tvornice:
– KANDIT – tvornicu čokolade i bombona
– KRAŠ (Karolinu) – tvornicu keksa, vafla i slanica
– Vinski podrum u Kneževim Vinogradima
– Vinograde i vinariju BELJE
– Tvornicu ulja ČEPIN
Studenti su imali priliku upoznati se s procesima proizvodnje različitih proizvoda, načinom prijema sirovina, kontrolama kvalitete i analizama koje se provode, kao i s vrstama ambalažnih materijala i procesima pakovanja u svakom od procesa.
Neprocjenjiv je osjećaj imati priliku vidjeti proces proizvodnje čokolade, počevši od kakao zrna kao sirovine, vidjeti izobilje svima omiljenih krem bananica na traci i uživati u ugodnom mirisu… i okusu, a sve to u tvornici Kandit. Proizvodnju keksa Karmela, Jadro i Moto, koji su nezaobilazan dio mnogih druženja, pratili smo u tvornici Karolina. Poseban dojam ostavila je posjeta jednoj od najsavremenijih vinarija u regiji, uživali smo u prekrasnom pogledu na vinograde koji se prostiru na 564 hektara, posjetili pažljivo održavane vinske podrume neprocjenjive vrijednosti, koji datiraju još iz 1526. godine. U tvornici ulja Čepin svjedočili smo zaokruženom proizvodnom procesu, u kojem je sve maksimalno optimizirano i iskorišteno.
Zahvaljujemo se svima koji su nas srdačno ugostili i potrudili se da studenti u potpunosti dožive svaki djelić proizvodnje i svu naučenu teoriju vide i u praksi, uz detaljna obrazloženja stručnih i iskusnih inženjera.
Osim stručne posjete navedenim tvornicama, studenti su imali vremena i da upoznaju grad Osijek, uživaju u njegovim ljepotama i mnogo se druže stvarajući na taj način uspomene za čitav život.