News & Events
Prehrambena tehnologija
- 21/06/2018
Istorijat
Razvojem prehrambene industrije, kao značajne grane privrede u Tuzlanskom kantonu i šire, krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, stvoreni su uvjeti za novi studijski profil. U to vrijeme, kako na dodiplomskom, tako i na postdiplomskom studiju Prehrambenog inženjerstva, pored vlastitog kadra, u nastavi su participirali i gostujući profesori: prof. dr. sc. Tomislav Lovrić, prof. dr. sc. Vlasta Piližota, prof. dr. sc. Žaneta Ugarčić-Hardi, prof. dr. Drago Šubarić i doc. dr. sc. Ljiljana Primorac. Od akademske 2003/2004. godine uspostavljanjem odsjeka Prehrambene tehnologije formirana je i istoimena uža naučna oblast.
Danas su na užoj naučnoj oblasti Prehrambena tehnologija angažirani:
- Dr.sc. Dijana Miličević, redovni profesor
- Dr.sc. Midhat Jašić, redovni profesor
- Dr.sc. Milica Vilušić, vanredni profesor
- Dr.sc. Meho Bašić, vanredni profesor
- Dr.sc. Ramzija Cvrk, vanredni profesor
- Dr.sc. Amel Selimović, docent
- Dr.sc. Tijana Brčina, docent
- Dr.sc. Benjamin Muhamedbegović, docent
- Dr.sc. Rijad Arnautović, docent
- Dr.sc. Marizela Šabanović, docent
- Amela Jašić, asistent
- Martina Andrejaš, asistent
- Lejla Halilčević, asistent
- Hurija Alibašić, asistent.
Nastavne aktivnosti i naučno-istraživački rad se izvode u Laboratoriju za prehrambenu tehnologiju, a pokrivaju istraživanja iz područja prehrambene tehnologije i procesa proizvodnje hrane, senzornu analizu i fizikalno hemijske karakteristike hrane, razvoj novih proizvoda i funkcionalnih dodataka hrani, te kontrolu kvalitete i sigurnost hrane. Posebno je značajna aktivnost i tehnička usluga u implementaciji sistema upravljanja kvalitetom i zdravstvenom sigurnošću hrane, prema internacionalnim standardima, kao i aktivnosti u sudskim vještačenjima.
Izuzetna je važnost odsjeka Prehrambene tehnologije u edukaciji mladog stručnog kadra, za obavljanje poslova vezanih za proizvodnju, preradu, konzerviranje, kontrolu i nadzor sirovina i gotovih proizvoda, odnosno osiguranje hrane, prema visokim zahtjevima domaćeg i svjetskog tržišta. To danas pokazuju mnoge firme u kojima rade diplomirani inženjeri prehrambene tehnologije/bachelor-inženjeri prehrambene tehnologije, kao što su Menprom d.o.o. Tuzla, Pivara d.d. Tuzla, Dramar-ing d.o.o. Tuzla, Mlin i pekara d.d. Ljubače, Rudnici Kreka d.o.o.-Restoran Standard Tuzla, UKC Tuzla-Sektor ishrane, JU Veterinarski zavod Tuzla, Corn flips Srebrenik, Inmer d.o.o. Gradačac, Mljekara Smajid Čelić, Mljekara Noćko Živinice, Vodar Brčko, Bimal Brčko, As d.o.o. Jelah, Jami d.o.o. Tešanj, Madi d.o.o. Tešanj, Dukat d.o.o. Tešanj, Edo-Slad d.o.o. Gračanica, HepokMostar d.d., Zada Pharmaceuticals Lukavac, Pharmamed Travnik, RPC Superfos Balkan (Helioplast d.o.o.) Gračanica, srednje strukovne škole, agencije i državne institucije, itd.
Članovi studijskog odsjeka Prehrambena tehnologija publicirali su značajan broj znanstvenih i stručnih radova u međunarodnim i domadim časopisima, knjiga i poglavlja u međunarodnim knjigama, te učestvovali u međunarodnim i domaćim projektima.
Objavljeni univerzitetski udžbenici:
- D. Miličević: Tehnologija pekarsko-konditorskih proizvoda, Tuzla, 2011.
- M. Jašić, E. Spahić, E. Sarvan, M. Bašić, M. Vilušić, A. Suljkanović, S. Mujkanović, E. Hedimović, N. Arnautović: A Guide to Traditional Food Products Manufacturers, Independent Office for Development Gradačac/Modriča, Užice, 2012.
- M. Vilušić: Funkcionalni mliječni proizvodi, Univerzitet u Tuzli, Tehnološki fakultet, 2012.
- M. Bašić, R. Grujić: Tehnologija mesa peradi, Univerzitet u Tuzli, Tehnološki fakultet, 2013.
- Z. Kukrić, M. Jašić, I. Samelak: Biohemija hrane: biološki aktivne komponente. Tehnološki fakultet Univerziteta Banja Luka i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2013.
- D. Miličević, G. Avdić, Prehrambeno procesno inženjerstvo, Tuzla, 2017.