News & Events
UČEŠĆE STUDENATA STUDIJSKOG PROGRAMA PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA NA SIMPOZIJU OPORPH I KONGRESU O PČELARSTVU
- Datum objave/izmjene: 04/12/2025. godine
Na Tehnološkom fakultetu je 12. i 13. novembra 2025. održan IX Međunarodni naučno-stručni simpozij “Okolišni potencijali, održivi razvoj i proizvodnja hrane” na kojem su učestvovali i studenti studijskog programa Prehrambena tehnologija.
U okviru studentske sekcije, studentica Ajla Suljić je usmeno prezentovala svoj istraživački rad pod naslovom “Production of Gluten-free Crackers with the Addition of Spirulina and Nutritional Yeast”, predstavljajući inovativan pristup razvoju bezglutenskih proizvoda obogaćenih funkcionalnim sastojcima.
Usmenu prezentaciju održala je i studentica Melisa Muminović, koja je predstavila rad “The Effect of Wheatgrass and Tomato Pomace Addition on the Nutritional, Functional and Sensory Properties of Pasta”, u kojem se istražuje mogućnost razvoja nutritivno kvalitetnijeg i funkcionalno poboljšanog prehrambenog proizvoda kroz dodatak pšenične trave i tropa paradajza. Na izradi rada su učestvovali i studenti Anesa Glumčević i Berkay Yagiz Yazici.
Pored usmenih izlaganja, vrijedne rezultate svojih istraživanja kroz poster prezentacije predstavile su i studentice Zerina Halilović i Mirha Bojić. Halilović je predstavila rad „Effect of Acacia and Chestnut Honey on the Physicochemical, Antioxidant and Sensory Properties of Gingerbread“, dok je Bojić izložila rad „Development and Production of Pistachio Cream“. Oba rada su privukla značajnu pažnju učesnika zbog praktične primjene i inovativnog pristupa u razvoju prehrambenih proizvoda.
Studenti (Ahmed Ahmetović, Muhamed Bekrić, Mirha Bojić, Zerina Halilović, Melisa Muminović i Emir Hajdarević) su učestvovali i na X Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, održanom 22. i 23. novembra 2025. Kroz poster-prezentaciju rada, ali i cjelokupan naučni rad pod naslovom „Utjecaj skladištenja na parametre svježine meda“, predstavili su dio opširnog istraživanja koje provode u okviru nastavnih i naučnih aktivnosti. Rad istražuje kako različiti uslovi skladištenja utiču na parametre svježine meda, prateći ključne pokazatelje kvaliteta i promjene koje se javljaju tokom vremena. Dio rezultata već je bio prikazan i na prošlogodišnjem kongresu, čime su studenti nastavili kontinuitet u prezentovanju svog rada i napretka istraživanja.
Učešće studenata na naučno-stručnim skupovima omogućava im sticanje praktičnog iskustva, razvijanje istraživačkih i prezentacijskih vještina te pripremu za buduće akademske i profesionalne izazove. Istovremeno, doprinosi razvoju struke i otvara mogućnosti za saradnju sa stručnjacima i istraživačima iz prakse.





