News & Events
BESPLATNA RADIONICA U ORGANIZACIJI TEHNOLOŠKOG FAKULTETA POD NAZIVOM “MEĐUNARODNI SISTEMI UPRAVLJANJA KVALITETOM I ZDRAVSTVENOM SIGURNOŠĆU U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI (HACCP, IFS, BRC, ISO 22000, FSSC 22000)”
- 25/02/2020
Sistemi upravljanja zdravstvenom sigurnošću i kvalitetom u prehrambenoj industriji su preventivna mjera koja proizvođačima omogućava da proizvode zdravstveno ispravne prehrambene proizvode. U ove standarde spadaju, IFS, aktuelna verzija 6.1, FSSC 22000, ISO 22000 i HACCP. Mnogi kupci prehrambenih proizvoda očekuju od proizvođača da svoje poslovanje usklade sa jednim od navedenih standarda. Ovi standardi uključuju sljedeće:
- dobru proizvođačku praksu,
- dobru higijensku praksu,
- HACCP principe,
- upravljanje alergenima,
- identifikaciju i sljedivost,
- djelovanje u vanrednim situacijama itd.
Kompanije u okviru prehrambene industrije, posebno one koje su orijentisane na EU i druga međunarodna tržišta su u obavezi da kroz implementaciju, a onda kroz certifikaciju, dokazuju da su svoje poslovanje uskladili sa nekim od pomenutih standarda. Zbog toga su standardi u prehrambenoj industriji na neki način postali imperativ, dok je implementacija HACCP-a, u BiH, postala zakonska obaveza te je isti pod nadzorom ovlaštenih inspekcijskih institucija. Na radionici, koja će se održati 27.03.2020. godine na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli (amfiteatar br.1) sa početkom u 11.00 sati, bit će predstavljeni osnovni zahtjevi međunarodnih sistema upravljanja kvalitetom i zdravstvenom sigurnošću u prehrambenoj industriji. Po završetku radionice učesnicima će biti uručeni certifikati.
Pozivamo sve zainteresirane inženjere prehrambene tehnologije i sanitarne inženjere, direktore osnovnih i srednjih škola, profesore, saradnike, studente i učenike, kao i sve zainteresirane privredne subjekte da se do 21.03.2020 prijave za učešće na radionici. Prijave se mogu izvršiti putem e-maila: hurija.alibasic@untz.ba ili na fax: 035 320 741.
Dobro nam došli!