News & Events
Održana radionica a temu “Analiza rizika u tehnologiji mlijeka”
- Datum objave/izmjene: 23/05/2025. godine

Dana 21. maja 2025. godine na Tehnološkom fakultetu je održana radionica na temu “Analiza rizika u tehnologiji mlijeka”, koju su pripremili profesor dr. sc. Meho Bašić i asistentica Amela Kusur. Radionici su prisustvovali učenici srednje Hemijske škole iz Tuzle.
Tokom radionice, učenici su upoznati sa vrstama opasnosti koje mogu ugroziti sigurnost mlijeka, od bioloških, hemijskih do fizičkih, kao i s koracima koje je potrebno preduzeti kako bi se te opasnosti kontrolisale i eliminisale.
Poseban fokus bio je na HACCP sistemu (Hazard Analysis and Critical Control Points), međunarodno priznatom sistemu koji je ključan za osiguravanje zdravstvene ispravnosti hrane. Učenici su kroz interaktivan pristup učili kako se identifikuju kritične tačke u procesu proizvodnje mlijeka, kako se definišu mjere kontrole i koji su načini verifikacije HACCP plana.
U praktičnom dijelu radionice, učenici su imali zadatak da uz pomoć profesora i asistentice izrade HACCP plan za proces proizvodnje mlijeka, što im je omogućilo da stečena znanja primijene u konkretne vještine. Kroz timski rad i analizu realnih primjera iz prakse, dodatno su razvijali svoje sposobnosti logičkog razmišljanja, rješavanja problema i timske saradnje.
Zahvaljujemo svim učesnicima na trudu, angažmanu i interesovanju! Vjerujemo da su učenici na ovaj način stekli jasniji dojam o tome šta podrazumijeva posao inženjera prehrambene tehnologije, te kakav je put do obezbjeđivanja zdravstveno ispravne i sigurne hrane za krajnjeg potrošača.