News & Events
Proizvodnja sira sa učenicima srednje Medicinske škole
- 27/12/2024

Dana 19. decembra 2024. godine, na Tehnološkom fakultetu je vladala izuzetno pozitivna i dinamična atmosfera u kojoj su učestvovali i učenici srednje Medicinske škole iz Tuzle.
Učenici su se pridružili studentima četvrte godine studijskog programa Prehrambena tehnologija tokom laboratorijskih vježbi iz predmeta Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda. Tema današnjih vježbi bila je PROIZVODNJA I ANALIZA SVJEŽEG SIRA.
Tokom posjete, učenici su imali priliku da nauče više o procesu proizvodnje sira, njegovim nutritivnim vrijednostima i mogućnostima iskorištavanja sirutke kao nusproizvoda, da se upoznaju sa tehnikama proizvodnje sira u poluindustrijskom postrojenju, te saznaju više o ključnim faktorima koji utiču na kvalitet gotovog proizvoda, poput kvaliteta mlijeka. Zbog važnosti kvaliteta mlijeka, vježbe su započele analizom mlijeka (pH vrijednost, kiselost, sadržaj proteina, masti i suhe tvari), te fermentacijskom probom.
Nakon proizvodnje sira, provedena je nezaobilazna senzorska analiza, kao i kontrola kvaliteta gotovog proizvoda (sadržaj masti, vlage i kiselost).
Iskreno se nadamo da su učenici uživali danas jednako kao i mi i da smo im djelimično uspjeli prenijeti atmosferu i način rada na studijskom programu Prehrambena tehnologija. Zahvaljujemo se dragim učenicima na posjeti i ugodnom druženju.
Pohvale za naše studente, koji su i ovog puta zadatak odradili profesionalno i besprijekorno. Bravo!