News & Events
STUDIJSKI PROGRAM I CIKLUSA STUDIJA PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA u primjeni od akademske 2019/20. godine
- 23/06/2023
UNIVERZITET U TUZLI
Tehnološki fakultet
Odsjek
PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA
STUDIJSKI PROGRAM I CIKLUSA
PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA
u primjeni od ak. 2019/2020. godine
Usmjerenje PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA
Usmjerenje KVALITET I SIGURNOST HRANE
Tuzla, septembar 2019. godine
- Naziv studijskog programa i način njegovog izvođenja
Naziv studijskog programa prvog ciklusa studija na Tehnološkom fakultetu je “Prehrambena tehnologija”.
Studij se izvodi kao redovni studij.
- Nosilac i izvođač studija
Nosilac i izvođač studija je Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli u saradnji sa ostalim organizacionim jedinicama Univerziteta.
- Trajanje studija i ukupan broj ECTS bodova
Trajanje Prvog ciklusa obrazovanja na studijskom programu „Prehrambena tehnologija“ je 8 semestara (4 godine), a po završetku obrazovanja student ostvaruje ukupno 240 ECTS bodova (svaki semestar po 30 ECTS).
- Stručni i akademski naziv i stepen koji se stiče završetkom studija I ciklusa
Završetkom studija prvog ciklusa studijskog programa “Prehrambena tehnologija” Tehnološkog fakulteta student stiče akademsko zvanje:
Bachelor-inženjer prehrambene tehnologije
u skladu sa Pravilnikom o korištenju akademskih titula i sticanju naučnih i stručnih zvanja na visokoškolskim ustanovama u Tuzlanskom kantonu. Naziv studijskog usmjerenja bit će naveden u dodatku diplome.
- Uslovi za upis na studijski program
Pravo upisa na studijski program prvog ciklusa studija imaju sve osobe koje su završile četverogodišnju srednju školu u BiH, kao i kandidati koji su srednju školu završili izvan BiH, a za koje je nakon postupka nostrifikacije, odnosno ekvivalencije utvrđeno da imaju završeno odgovarajuće srednje obrazovanje. Klasifikacija i izbor kandidata za upis vrši se na osnovu rezultata prijemnog ispita, te drugih kriterija u skladu sa procedurama i općim aktima koje utvrđuje Senat.
Prijemni ispit radi se iz hemije.
Upis na I ciklus studija vrši se na osnovu javnog konkursa kojeg raspisuje Senat Univerziteta u Tuzli.
Prilikom prijave na konkurs kandidati navode preferenciju u vezi sa usmjerenjem na koje žele da se upišu u okviru studijskog programa.
Kandidati imaju mogućnost odabira usmjerenja pri upisu u treću godinu studija, a u skladu sa važećim aktima
- Predviđeni ishodi učenja koji se stiču ispunjenjem studijskih obaveza u okviru studijskog programa
Studenti koji steknu diplomu završavanjem studijskog programa Prehrambena tehnologija imaju pred sobom širok dijapazon mogućnosti.
Kompetencije inženjera prehrambene tehnologije proizilaze iz same definicije „Prehrambena tehnologija“, koja prema Institutu prehrambenih tehnologija (IFT) iz SAD-a, podrazumijeva primjenu nauke i inženjerstva u proizvodnji, preradi, pakiranju, distribuciji, pripremanju i upotrebi zdravstveno ispravne i nutritivno vrijedne hrane.
Kompetencije inženjera prehrambene tehnologije definirane su i postojećom zakonskom regulativom odnosno važećom nomenklaturom zanimanja.
Studijski program prvog ciklusa studija „Prehrambena tehnologija“ objedinjuje osnovne studije prehrambene tehnologije.
Nakon završenog I ciklusa studija usmjerenja Prehrambena tehnologija svršeni studenti će steći znanja i vještine koje uključuju:
- znanja iz hemije, biohemije i mikrobiologije hrane, nauke o hrani i inženjerstva,
- znanja iz prehrambene tehnologije (konzerviranje, proizvodnja prehrambenih proizvoda, kontrola i upravljanje procesom proizvodnje, skladištenje sirovina i gotovih proizvoda i dr.),
- znanja o osnovnim načelima ekološke proizvodnje,
- znanja i razumijevanje ponašanja osnovnih sastojaka hrane, te njihov uticaj na zdravlje ljudi.
Na osnovu znanja i vještina stečenih tokom studija, studenti će biti sposobni za nastavak studija na II ciklusu studijskih programa Prehrambenog inženjerstva i/ili njima srodnih studija u zemlji i inostranstvu.
- Organizacija studija
Studijski program „Prehrambena tehnologija“ izvodi se kroz dva usmjerenja:
- Prehrambena tehnologija
- Kvalitet i sigurnost hrane
Studij je koncipiran tako da su, prve dvije godine iste (zajedničke) za oba ponuđena usmjerenja u okviru studijskog programa.
Da bi student okončao studij potrebno je da ostvari ukupno 240 ECTS kredita. Student ECTS kredite može ostvariti iz:
– obaveznih predmeta,
– izbornih predmeta,
– stručne prakse i
– završnog rada.
Student ostvaruje ECTS kredite dobijanjem prolazne ocjene iz predmeta u skladu sa Statutom i opštim aktima Univerziteta.
Student dobija listu obaveznih predmeta iz kojih je obavezan ostvariti ECTS kredite do kraja studija.
ECTS krediti predviđeni za izborne predmete mogu se ostvariti izborom predmeta iz liste izbornih predmeta u tekućem semestru studijske godine studenta.
Završni rad je obavezan i vrednuje se sa 3 ECTS kredita.
Stručna praksa je obavezna i vrednuje se sa 3 ECTS kredita.
Stručna praksa se izvodni nakon VI (šestog) semestra studija u proizvodnim pogonima i objetima privrednih subjekata sa kojima je potpisan Ugovor o izvođenju stručne prakse. Stručna praksa traje ukupno 30 dana i izvodi se u terminu i uz uslove specificirane u Ugovoru sa konkretnim privrednim subjektom. Pohađanje prakse je obavezno i vrednuje se sa tri ECTS kredita. Obavljena stručnaa praksa je uslov za upis u VII (sedmi) semestar prvog ciklusa studija.
Provjera znanja
Znanje studenata se provjerava i ocjenjuje kontinuirano tokom semestra. Rezultati provjere znanja su dostupni i transparentni studentu tokom cijelog semestra. Preciznije metode provjere znanja date su u opisima predmeta (silabusima).
Kriteriji provjere znanja se primjenjuju na sve predmete, a mogu uključivati kolokvije i testove, parcijalne ispite i završni ispit (pismeni i/ili usmeni). Osim navedenih kriterija, vrednuje se i prisustvo, kao i aktivno sudjelovanje u nastavi i vježbama, te priprema i prezentacija seminarskih radova i projekata. Konačni uspjeh studenta na pojedinačnim predmetima izražava se brojnom, opisnom ili slovnom ocjenom, kako slijedi:
Ocjena | Opisno | Slovno | Bodovi |
5 (pet) | ne zadovoljava minimalne kriterije | F | 0-53 |
6 (šest) | zadovoljava minimalne kriterije | E | 54-64 |
7 (sedam) | uopšteno dobar, ali sa značajnim nedostacima | D | 65-74 |
8 (osam) | prosječan sa primjetnim greškama | C | 75-84 |
9 (devet) | iznad prosjeka sa ponekom greškom | B | 85-94 |
10 (deset) | izuzetan uspjeh bez grešaka ili sa neznatnim greškama | A | 95-100 |
Konačna ocjena zasnovana je na ukupnom broju bodova koje je student stekao ispunjavanjem predispitnih obaveza i polaganjem ispita, a prema kvalitetu stečenih znanja i vještina, i sadrži maksimalno 100 bodova.
- Uslovi za upis u naredni semestar odnosno narednu godinu studija
Student upisuje i ovjerava svaki semestar.
Student upisuje narednu godinu studija na osnovu ukupnog broja ostvarenih ECTS kredita, pri čemu se semestar studija vrednuje sa 30 ECTS, a godina sa 60 ECTS kredita, u skladu sa Zakonom. Student upisuje narednu godinu studija na način da u narednu studijsku godinu može prenijeti najviše 10 ECTS kredita ili najviše dva predmeta nezavisno koliko zajedno nose ECTS kredita.
Ukoliko student ne ostvari dovoljan broj ECTS kredita za upis u narednu godinu studija, obnavlja upis u istu godinu studija. Studentu koji obnavlja studijsku godinu može se omogućiti pohađanje nastave i polaganje ispita iz nastavnih predmeta iz naredne studijske godine u skladu sa Zakonom, a da ukupno opterećenje studenta po semestru ne prelazi 30 ECTS kredita.
- Način završetka studija
Prvi ciklus studija se završava izradom i odbranom završnog rada, koji se vrednuje sa 3 ECTS kredita.
U toku zadnje godine studija student podnosi zahtjev za dodjelu teme završnog rada. Postupak prijave, izrade i odbrane završnog rada regulisan je Pravilnikom o završnom radu na prvom ciklusu studija Univerziteta u Tuzli.
Student stiče pravo na odbranu završnog rada nakon što je u okviru studija ostvario najmanje 237 ECTS kredita, pri čemu mora imati ostvarene ECTS kredite iz svih obaveznih, izbornih predmeta studijskog pograma i stručne prakse.
Nakon odbrane završnog rada student će imati ostvarenih 240 ECTS kredita.
- Uslovi pod kojim uslovima studenti koji su prekinuli studij ili su izgubili pravo studiranja mogu nastaviti studij
Studenti koji su prekinuli studij ili su izgubili pravo studiranja mogu nastaviti studij u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju TK, Statutom Univerziteta u Tuzli i drugim općim aktima Univerziteta.
- Lista obaveznih i izbornih predmeta
Obavezni predmeti – zimski semestar
Matematika I
Fizika I
Opća i neorganska hemija
Primjenjeno računarstvo
Uvod u prehrambene tehnologije
Engleski jezik I
Organska hemija
Nauka o toplini
Opća mikrobiologija i mikorobiologija hrane
Osnove higijene i sanitacija
Proizvodnja i prerada organske hrane
Hemija hrane
Hidromehaničke operacije
Sirovine biljnog porijekla
Legislativa o hrani
Fizikalna svojstva hrane
Analiza hrane
Tehnologija voća i povrća
Tehnologija mesa i ribe
Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda
Senzorska analiza
Projektovanje u industriji
Sirovine prehrambene industrije
Toksikologija hrane
Laboratorij za kontrolu kvaliteta
Kontrola kvaliteta vode
Zdravstvena sigurnost hrane
Obavezni predmeti – ljetni semestar
Matematika II
Fizika II
Analitička hemija
Biologija
Nauka o hrani
Engleski jezik II
Fizikalna hemija
Opća biohemija i biohemija hrane
Instrumentalne metode
Računanje u prehrambenom inženjerstvu
Tehnologija vode
Toplinske i difuzione operacije
Sirovine animalnog porijekla
Konzerviranje hrane
Tehnologija vrenja
Stručna praksa
Tehnologija jestivih ulja i masti
Tehnologija brašna i proizvoda od brašna
Upravljanje kvalitetom u prehrambenoj industriji
Ambalaža i pakovanje hrane
Prerada otpadnih materija prehrambene industrije
Tehnologija namirnica biljnog porijekla
Tehnologija namirnica animalnog porijekla
Kontrola kvaliteta u tehnologijama biljnog porijekla
Kontrola kvaliteta u tehnologijama animalnog porijekla
Kontrola kvaliteta ambalaže i pakovanja
Sistemi upravljanja okolinom
Završni rad
Stručni izborni predmeti – zimski semestar
Tehnologija i kontrola kvaliteta šećera i škroba
Biološki aktivne komponente hrane
Bioreakcijski sistemi
Koloidna hemija
Hemija prirodnih spojeva
Kontrola kvaliteta i tehnologija konditorskih proizvoda
Tehnologija gotove hrane
Optimizacija potrošnje energije u industriji
Prehrambene navike i običaji
Tehnologija i kontrola kvaliteta konditorskih proizvoda
Tehnologija gotove hrane
Optimizacija potrošnje energije u industriji
Fenomeni prijenosa u bioprocesima
Kontrola kvaliteta aditiva
Fenomeni prijenosa u bioprocesima
Stručni izborni predmeti – ljetni semestar
Rezidue i kontaminanti u hrani
Zdravstvena sigurnost hrane
Uvod u prehrambeno procesno inženjerstvo
Upravljanje zrakom, vodama i tlom
Funkcionalni mliječni proizvodi
Tehnologija mesa peradi i jaja
Industrija i okolina
Korozija i zaštita materijala u prehrambenoj industriji
Zaštita okoline
Zeleno inženjerstvo
Rashladni sistemi u prehrambenim procesima
Funkcionalni mliječni proizvodi
Minerali i vitamini u prehrani
Instrumenti okolinske dozvole
Mjerenje i upravljanje u prehrambenoj industriji
Student koji ne ostvari ECTS bodove iz odabranog izbornog predmeta, može u narednoj akademskoj godini upisati isti ili odabrati drugi nastavni predmet kao izborni.
Fakultet zadržava pravo da zbog organizacijskih razloga odstupi od navedenog rasporeda predmeta po semestrima kao i da neki izborni predmeti ne budu na ponudi studentima svake akademske godine.
- Plan izvođenja predmeta Studijskog programa
Nastavni plan za I i II godinu na usmjerenjima: Prehrambena tehnologija i Kvalitet i sigurnost hrane
I GODINA | I SEMESTAR | II SEMESTAR | ||||||
Obavezni predmeti: | P | A | L | ECTS | P | A | L | ECTS |
Matematika I | 3 | 2 | 0 | 6 | ||||
Fizika I | 2 | 1 | 1 | 5 | ||||
Opća i neorganska hemija | 4 | 1 | 2 | 8 | ||||
Primijenjeno računarstvo | 2 | 0 | 1 | 4 | ||||
Uvod u prehrambene tehnologije | 3 | 0 | 0 | 4 | ||||
Engleski jezik I | 1 | 1 | 0 | 3 | ||||
UKUPNO | 15 | 5 | 4 | 30 | ||||
24 | ||||||||
Matematika II | 2 | 2 | 0 | 5 | ||||
Fizika II | 2 | 1 | 1 | 5 | ||||
Analitička hemija | 3 | 2 | 2 | 8 | ||||
Biologija | 2 | 0 | 2 | 5 | ||||
Nauka o hrani | 3 | 0 | 0 | 4 | ||||
Engleski jezik II | 1 | 1 | 0 | 3 | ||||
UKUPNO | 13 | 6 | 5 | 30 | ||||
24 |
II GODINA | III SEMESTAR | IV SEMESTAR | ||||||
Obavezni predmeti: | P | A | L | ECTS | P | A | L | ECTS |
Organska hemija | 4 | 0 | 3 | 7 | ||||
Nauka o toplini | 3 | 2 | 0 | 6 | ||||
Opća mikrobiologija i mikrobiologija hrane | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Osnove higijene i sanitacije | 3 | 0 | 0 | 4 | ||||
Proizvodnja i prerada organske hrane | 3 | 0 | 0 | 4 | ||||
Hemija hrane | 2 | 0 | 0 | 3 | ||||
UKUPNO | 18 | 2 | 5 | 30 | ||||
25 | ||||||||
Fizikalna hemija | 4 | 0 | 3 | 7 | ||||
Opća biohemija i biohemija hrane | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Instrumentalne metode | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Računanje u prehrambenom inženjerstvu | 3 | 2 | 0 | 7 | ||||
Tehnologija vode | 2 | 0 | 1 | 4 | ||||
UKUPNO | 15 | 2 | 8 | 30 | ||||
25 |
Nastavni plan za III godinu na usmjerenju Prehrambena tehnologija
III GODINA | V SEMESTAR | VI SEMESTAR | ||||||
Obavezni predmeti: | P | A | L | ECTS | P | A | L | ECTS |
Hidromehaničke operacije | 3 | 2 | 1 | 7 | ||||
Sirovine biljnog porijekla | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Legislativa o hrani | 3 | 0 | 0 | 4 | ||||
Analiza hrane | 2 | 0 | 1 | 5 | ||||
Fizikalna svojstva hrane | 2 | 0 | 1 | 5 | ||||
Stručni izborni predmet | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
UKUPNO | 15 | 2 | 6 | 30 | ||||
23 | ||||||||
Toplinske i difuzione operacije | 3 | 2 | 1 | 7 | ||||
Sirovine animalnog porijekla | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Konzerviranje hrane | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Tehnologija vrenja | 3 | 0 | 2 | 5 | ||||
Stručni izborni predmet | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Stručna praksa | 0 | 0 | 0 | 3 | ||||
UKUPNO | 14 | 2 | 8 | 30 | ||||
24 |
Izborni predmeti III godine Prehrambene tehnologije
Stručni izborni predmeti: | P | A | L | ECTS | P | A | L | ECTS |
Zdravstvena sigurnost hrane | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Biološki aktivne komponente hrane | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Bioreakcijski sistemi | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Koloidna hemija | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Hemija prirodnih spojeva | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Rezidue i kontaminanti u hrani | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Tehnologija i kontrola kvaliteta šećera i škroba | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Uvod u prehrambeno procesno inženjerstvo | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Upravljanje zrakom, vodama i tlom | 2 | 0 | 1 | 3 |
Nastavni plan za IV godinu na usmjerenju Prehrambena tehnologija
IV GODINA | VII SEMESTAR | VIII SEMESTAR | ||||||
Obavezni predmeti: | P | A | L | ECTS | P | A | L | ECTS |
Tehnologija voća i povrća | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Tehnologija mesa i ribe | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Senzorska analiza | 2 | 0 | 1 | 4 | ||||
Projektovanje u industriji | 3 | 0 | 1 | 5 | ||||
Stručni izborni predmet | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
UKUPNO | 16 | 0 | 9 | 30 | ||||
25 | ||||||||
Tehnologija jestivih ulja i masti | 3 | 0 | 2 | 5 | ||||
Tehnologija brašna i proizvoda od brašna | 3 | 0 | 2 | 5 | ||||
Upravljanje kvalitetom u prehrambenoj industriji | 4 | 0 | 0 | 5 | ||||
Ambalaža i pakovanje hrane | 2 | 0 | 2 | 5 | ||||
Prerada otpadnih materija prehrambene industrije | 2 | 0 | 2 | 4 | ||||
Stručni izborni predmet | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Završni rad | 0 | 0 | 0 | 3 | ||||
UKUPNO | 16 | 0 | 9 | 30 | ||||
25 |
Izborni predmeti IV godina Prehrambena Tehnologija
Stručni izborni predmeti: | P | A | L | ECTS | P | A | L | ECTS |
Tehnologija i kontrola kvaliteta konditorskih proizvoda | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Tehnologija gotove hrane | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Optimizacija potrošnje energije u industriji | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Prehrambene navike i običaji | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Fenomeni prijenosa u bioprocesima | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Funkcionalni mliječni proizvodi | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Tehnologija mesa peradi i jaja | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Industrija i okolina | 2 | 1 | 0 | 3 | ||||
Korozija i zaštita materijala u prehrambenoj industriji | 2 | 0 | 1 | 3 |
Nastavni plan za III godinu na usmjerenju Kvalitet i sigurnost hrane
III GODINA | V SEMESTAR | VI SEMESTAR | ||||||
Obavezni predmeti: | P | A | L | ECTS | P | A | L | ECTS |
Hidromehaničke operacije | 3 | 2 | 1 | 7 | ||||
Sirovine prehrambene industrije | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Legislativa o hrani | 3 | 0 | 0 | 4 | ||||
Analiza hrane | 2 | 0 | 1 | 5 | ||||
Fizikalna svojstva hrane | 2 | 0 | 1 | 5 | ||||
Stručni izborni predmet | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
UKUPNO | 15 | 2 | 6 | 30 | ||||
23 | ||||||||
Toplinske i difuzione operacije | 3 | 2 | 1 | 7 | ||||
Konzerviranje hrane | 3 | 0 | 2 | 5 | ||||
Tehnologija namirnica biljnog porijekla | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Tehnologija namirnica animalnog porijekla | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Stručni izborni predmet | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Stručna praksa | 0 | 0 | 0 | 3 | ||||
UKUPNO | 14 | 2 | 8 | 30 | ||||
24 |
Stručni izborni predmeti: | P | A | L | ECTS | P | A | L | ECTS |
Biološki aktivne komponente hrane | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Tehnologija i kontrola kvaliteta šećera i škroba | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Hemija prirodnih spojeva | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Bioreakcijski sistemi | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Zaštita okoline | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Rezidue i kontaminanti u hrani | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Rashladni sistemi u prehrambenim procesima | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Zeleno inženjerstvo | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Uvod u prehrambeno procesno inženjerstvo | 2 | 0 | 1 | 3 |
Nastavni plan za IV godinu na usmjerenju Kvalitet i sigurnost hrane
IV GODINA | VII SEMESTAR | VIII SEMESTAR | ||||||
Obavezni predmeti: | p | A | L | ECTS | P | A | L | ECTS |
Toksikologija hrane | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Laboratorij za kontrolu kvaliteta | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Kontrola kvaliteta vode | 3 | 0 | 2 | 6 | ||||
Senzorska analiza | 2 | 0 | 1 | 4 | ||||
Zdravstvena sigurnost hrane | 2 | 0 | 2 | 5 | ||||
Stručni izborni predmet | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
UKUPNO | 15 | 0 | 10 | 30 | ||||
25 | ||||||||
Kontrola kvaliteta u tehnologijama animalnog porijekla | 3 | 0 | 2 | 5 | ||||
Kontrola kvaliteta u tehnologijama biljnog porijekla | 3 | 0 | 2 | 5 | ||||
Upravljanje kvalitetom u prehrambenoj industriji | 4 | 0 | 0 | 5 | ||||
Kontrola kvaliteta ambalaže i pakovanja | 2 | 0 | 2 | 5 | ||||
Sistemi upravljanja okolinom | 3 | 0 | 1 | 4 | ||||
Stručni izborni predmet | 2 | 0 | 1 | 3 | ||||
Završni rad | 0 | 0 | 0 | 3 | ||||
UKUPNO | 17 | 0 | 8 | 30 | ||||
25 |
Stručni izborni predmeti: | P | A | L | ECTS | P | A | L | ECTS | |
Tehnologija i kontrola kvaliteta konditorskih proizvoda | 2 | 0 | 1 | 3 | |||||
Tehnologija gotove hrane | 2 | 0 | 1 | 3 | |||||
Optimizacija potrošnje energije u industriji | 2 | 0 | 1 | 3 | |||||
Kontrola kvalitete aditiva | 2 | 0 | 1 | 3 | |||||
Fenomeni prijenosa u bioprocesima | 2 | 0 | 1 | 3 | |||||
Funkcionalni mliječni proizvodi | 2 | 0 | 1 | 3 | |||||
Minerali i vitamini u prehrani | 2 | 0 | 1 | 3 | |||||
Instrumenti okolinske dozvole | 2 | 0 | 1 | 3 | |||||
Mjerenje i upravljanje u prehrambenoj industriji | 2 | 0 | 1 | 3 |