News & Events
Učešće studenta i asistentica na Ljetnoj školi u Mađarskoj
- Datum objave/izmjene: 20/08/2025. godine
Student treće godine odsjeka prehrambena tehnologija Emir Hajdarević i naše asistentice Sedina Hodžić i Amela Kusur su u periodu od 11.-16.07.2025. godine učestvovali na ljetnoj školi pod nazivom “Advanced Analytical Techniques to Explore the Role of Water in Food Science and Nutrition”, koja se održala u Kapošvaru, Mađarska.
Tokom održavanja ljetne škole učesnici su imali priliku slušati predavanja i učestvovati u brojnim radionicama predavača iz Mađarske, Slovenije, Kosova, Srbije i Austrije. Ljetna škola je brojala oko 40-ak učesnika i to iz: Hrvatske, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije i Poljske. Naučili su mnogo o NIR spektroskopiji, termogravimetrijskim analizama hrane, pripremi i upotrebi DES rastvarača i drugim savremenim metodama analize hrane.
Osim toga, dobili su priliku bolje upoznati Kapošvar i sve što on nudi.
Pored nastave u učionicama i laboratorijama kampusa, organizovana je i praktična nastava poput posjete farmi jelena Univerziteta u Kapošvaru, koja se nalazi u mjestu Bőszénfa. Farma se prostire na oko 1 300 hektara i predstavlja jedan od najvećih centara za uzgoj i istraživanje divljači u Mađarskoj.
Pored edukativnih aktivnosti, organizovane su i brojne druge aktivnosti, gdje su se učesnici mogli dodatno upoznavati i zabaviti poput zajedničkog pripremanje gulaša (Gulyás), tradicionalnog jela Mađara, kao i slatkiša zvanog Kurtoš (Kürtőskalács), te odlazak na jezero Deseda, najveće vještačko jezero u Mađarskoj.
Učesnici nose pozitivno iskustvo, nova znanja i vještine, sjajna prijateljstva, kao i 3 ECTS boda.










